Scenariet har været beskrevet gennem flere år – at de danske virksomheder har brug for international arbejdskraft for fortsat at kunne vækste og udvikle deres virksomheder. Mange af de større virksomheder har sågar valgt, at deres ’corporate language’ skal være engelsk i stedet for dansk for at kunne tiltrække de bedste udenlandske talenter, og rundt omkring i landet etableres folkeskoleklasser til engelsksprogede og internationale skoler skyder op – senest på Lolland i forbindelse med etableringen af Femern forbindelsen.

Udover at tilføre virksomhederne den arbejdskraft, de har svært ved at finde i Danmark f.eks. indenfor IT/TECH, tilfører de internationale medarbejdere ofte også en lettere adgang til det globale marked, hvorved eksporten øges. Deres måde at anskue problemstillinger på kan føre til mere innovation på arbejdspladsen, da vores traditionelle tilgange udfordres. Alt sammen gode argumenter for, hvorfor vi ikke skal lade os begrænse af landets grænser, når vi søger kvalificeret arbejdskraft.

Men der er selvfølgelig også en række udfordringer ved at ansætte medarbejdere, der ikke taler dansk, ikke kender den danske arbejdskultur, ikke ved hvor man skal henvende sig, når man pludselig bliver trukket 60% i skat osv. Fortvivl ikke! Der er hjælp at hente både lokalt hos bosætningskoordinatoren med de spørgsmål, der kan være omkring at flytte og falde til i et nyt land – og på nationalt plan fra f.eks. www.workindenmark.dk Ny i Danmark eller Syddanmark og til Den Syddanske Karriereportal byder dig velkommen (work-live-stay.dk)

I september 2021 vil der flere steder i landet være øget fokus på de internationale talenter, som landets virksomheder har trukket til landet under den fælles overskrift Welcome September – en del af ’Talent til Danmark’ projektet. I Billund ErhvervsFremme ønsker vi også at sætte fokus på denne problemstilling og har planlagt flere arrangementer, der anerkender både behovet for udenlandsk arbejdskraft og udfordringerne i dette.

Onsdag d. 8. september afholder vi arrangementet ’Internationale medarbejdere bidrager til vækst – skal dit næste jobopslag være på engelsk?’, hvor bl.a. DI’s chef for Global Talent & Mobility, Danielle Bjerre Lyndgaard, kommer og fortæller om fremtidsperspektiverne for dansk arbejdskraft og nogle af de muligheder, der er for at få en mere international medarbejdergruppe. Målgruppen er her SMV’er, der måske ikke helt er modne til at ansætte en international endnu, men som gerne vil bevæge sig i den retning eller virksomheder, som har forsøgt at komme i gang med rekruttering af internationale medarbejdere, men som ikke er i mål med det endnu.

Èn ting er at tiltrække international arbejdskraft noget andet er at holde på dem! Kulturelle forskelle kan få stor betydning for succesraten ved at ansætte international arbejdskraft, og vi har derfor også valgt at sætte fokus på dette ved at invitere en amerikanske/dansk standup trio med showet Don´t leave us alone with the Danes til at sætte fokus på dette. De vil gøre det tydeligt for os danskere, hvad det er man som international tilflytter undrer sig over, hvor svært det er at lære sproget og kulturen – alt fra rejsekortet til smørrebrød bliver taget under kærlig behandling. Og den måde de internationale opfatter den danske kultur på, siger jo også meget om den kultur de selv kommer fra – som for os sikkert er lige så forunderlig.

Aftenen skal gøre os klogere på hinanden – og give os en fælles platform at grine fra. Showet henvender sig til både danskere og internationale, men vil blive fremført på engelsk. Så tag din kollega eller veninde under armen og få et sjovt indblik i, hvordan andre ser os danskere. Medlemsvirksomheder af Billund ErhvervsFremme kan købe billetter til deres medarbejdere til en fordelagtig pris.