3. G’ere fra linjen Innovation og markedsføring på Grindsted Gymnasie- og Erhvervsskole har brugt de sidste måneder på et forløb, der endte med deltagelse i konkurrencen Company Programme, som afholdes af Fonden for Entreprenørskab.

Eleverne startede deres forløb med et besøg hos Billund Erhvervs iværksættergren GROW Startup i oktober 2023, hvor de 8 hold hver især præsenterede deres forretningsidéer for vores forretningsudviklere, som gav dem konstruktiv feedback.

Efterfølgende besøgte Billund Erhverv eleverne midt i januar, hvor de var kommet godt i gang med deres produkter og havde prototyperne klar. Underviser Martin Finderup Andersen forklarer hvordan forløbet er skruet sammen: “De indledende runder i Company Programme afholdes i januar, hvor eleverne pitcher deres forretningsidé overfor et dommerpanel, her kan det så være at nogle af holdene går videre til et regionalt mesterskab. Efter regionsmesterskabet afholdes så et Danmarksmesterskab, og derefter et Europamesterskab.” siger Martin og fortsætter med et smil: “For at det ikke skal være løgn, har vi faktisk haft et hold her fra skolen, som vandt Danmarksmesterskabet – så eleverne har noget at leve op til”.

Godt med professionel sparring

Martin Finderup Andersen vil også gerne sætte ord på baggrunden for, hvorfor det er godt for eleverne at deltage i konkurrencen: “Det gode ved det her er, at eleverne får lov til at tage ansvar for noget de selv skal udvikle, og de skal stå til regnskab for det på et tidspunkt.” Han fortsætter: “Det, der kan være svært, er at de selv skal stå for al planlægning og udførelse, jeg holder dem selvfølgelig lidt i hånden til at starte med, men ellers er de helt selvkørende, og derfor er det rigtig fint at vi kan komme ud til fx Billund Erhverv for at få noget sparring.”

“Det der er rigtig vigtigt for eleverne, er visheden om at deres forretningsidéer ikke er urealistiske og er værd at arbejde videre med” forklarer Martin Finderup Andersen og tilføjer: “Det gode ved at komme ud til Billund Erhverv og også stå overfor dommerne er, at man aldrig møder nogen med nej-hatten på, der er altid positiv respons – og det tror jeg er med til at fremme lysten til at udvikle noget selv. Og så får eleverne at vide at hvis de nogensinde springer ud i at være iværksættere og vil starte noget selv, så kan de altid henvende sig og få hjælp og sparring, og det synes jeg jo kan noget”.

Et af holdene, der er i fuld gang med deres produkt da vi er på besøg, består af Emma, Maj, Ditte og Johanne, og deres forretningsidé tager udgangspunkt i deres eget miljø, Emma forklarer: “Jeg synes det er spændende at være med til at udvikle noget som handler om vores pains – altså noget, der går én på, og at man så selv kan være med til at gøre noget ved det.” Maj tilføjer: “Og det bliver fedt til konkurrencen, om det faktisk er en virkelig god idé og om der er potentiale i det”.
Hverken Emma, Maj, Ditte eller Johanne havde umiddelbart tænkt at de skulle være iværksættere lige med det samme, men hvis deres idé er holdbar kan det godt ændre sig. “Hvis man så kunne finde en samarbejdspartner ville det gøre meget,” forklarer Ditte og slutter: “Det ville være vigtigt at vi kunne finde en med erfaring som vi kan læne os op ad – vi går jo kun i 3.G, så der er stadig meget vi ikke ved”.


Underviser Martin Finderup Andersen


Fra venstre: Emma, Maj, Ditte og Johanne

4 hold gik videre

Forud for den indledende runde i Company Programme, der blev afviklet den 25. januar, pitchede eleverne deres forretningsidéer for forretningsudviklerne Paul-Erik Hensgen og Lars Gadgaard fra Billund Erhverv – de var begge positivt overraskede over det ret høje niveau. “Der er nogle virkelig gode idéer iblandt og eleverne har også fået styr på deres pitch, og er blevet skarpe til både at præsentere og svare på spørgsmål – jeg tror sagtens at der er nogle af dem, der kan gå videre til regionsmesterskabet.” sagde Paul-Erik Hensgen efter at eleverne havde pitchet, og han fik ret – hele 4 ud af de 8 hold gik videre til de regionale mesterskaber, der afholdes den 14. marts i Odense.

Vil du vide mere om det at blive iværksætter, eller hvordan man pitcher, kan du kontakte forretningsudvikler Paul-Erik Hensgen på 9215 0109 og peh@billunderhverv.dk.