Tager vi et nationalt kig, ser vi, at antallet af lønmodtagere har rundet 3. mio., og denne rekord kan i høj grad tilskrives virksomhedernes evne til at tiltrække international arbejdskraft.

Ledigheden er fortsat meget lav og vi kigger ind i, at arbejdsstyrken i Danmark bliver endnu mindre, og når vi hører om behovet for hoveder og hænder i både det offentlige og private de kommende år, sættes der en tyk streg under, at vi har behov for vores internationale kollegaer.

Og det er ikke kun i Danmark, at den demografiske udvikling går den vej, det er i hele Europa og konkurrencen er skarp.

I Danmark var der i 2023 318.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske lønmodtagere, hvilket svarer til 15% af arbejdsstyrken.

Udover at løfte Danmarks BNP med et trecifret mia. beløb og supplere de offentlige finanser, så kunne vi også stille os selv det spørgsmål – hvordan vil vores vækstpotentiale, vores virksomheders konkurrenceevne og vores velfærd se ud, hvis vi ikke fastholder et stærkt fokus på at understøtte både rekruttering og fastholdelse af internationale medarbejdere – særligt i områder som ligger udenfor de større byer.

Figuren nedenfor viser, at hele 80 pct. af fremgangen i den samlede beskæftigelse i Danmark alene tilskrives international arbejdskraft.


I Billund kommune udgør andelen af internationale medarbejdere knap 18 pct., hvilket ligger et godt stykke over vores nabokommuner. Det understreger behovet for international rekruttering i vores erhvervsliv og det er spredt på brancher og virksomhedsstørrelser.

Det kan lyde skævt, men vi oplever, at det kan være lettere for vores virksomheder at rekruttere i udlandet end blandt kandidater omkring vores større byer i Danmark.


Virksomhedsrettet service

Billund Erhverv varetager Billund Kommunes service overfor vores lokale virksomheder, som bl.a. gerne vil kigge internationalt og også overfor de internationale medarbejdere, som kommer til vores område.

Virksomhederne kvitterer for indsatsen i DI’s analyse fra 2023, hvor Billund Kommune opnår en placering som nr. 1 blandt alle landets kommuner på indsatsen ift. at tiltrække og tilknytte international arbejdskraft.

Et øget fokus på at tiltrække international arbejdskraft kræver også øget viden om processen og svar på konkrete spørgsmål i forbindelse med det at rekruttere og at komme til Danmark. Det gælder både for virksomheden og medarbejderen. Spørgsmålene kan være mange: hvordan gør jeg ifm. arbejds-og opholdstilladelser?, hvordan nu lige med en bankkonto?, hvad med det der MitID? og meget mere.

Her hjælper Billund Erhverv med at skabe overblik i processen og tager også gerne en samtale med kandidaten, hvis han/hun har brug for at blive klogere på mulighederne for skole-/pasningsmuligheder, danskundervisning og ikke mindst et sted at bo.

Indsatsen for internationale medarbejdere handler om den nødvendige kvalificerede arbejdskraft til vores virksomheder, men det handler også om potentialet for bosætning og nye borgere.


Hvis du går med overvejelser om at rekruttere internationalt eller har du allerede internationale medarbejdere, så er du mere end velkommen til at række ud til Newcomer Service/ Erhvervskoordinator Marianne Thomsen på mkt@billunderhverv.dk eller 2269 2498.