Tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft er også tæt koblet til bosætning. Billund Erhvervs bosætningskoordinator Marianne K. Thomsen hjælper bl.a. kommende medarbejdere i vores lokale virksomheder med at finde sig til rette i Billund Kommune. Med det tætte samarbejde med Billund Kommune, skoler, institutioner, ejendomsmæglere og ikke mindst erhvervslivet kan Marianne yde en service, der kommer både tilflyttere og vores virksomheder til gavn.

Én af de familier, der har fået hjælp med at etablere sig i Billund, er Tomasz og Maria Jankowski og deres dreng.

Ægteparret Jankowski kommer oprindeligt fra Polen, og de har i mange år været bosat i Rødovre, med arbejdsplads i København. Da familien blev udvidet med en lille søn, besluttede Tomasz og Maria, at de ville give barnet en opvækst tættere på naturen og væk fra byens larm.

De havde egentlig kig på et sted i Ringsted, men det ville betyde en alt for lang transporttid frem og tilbage til deres jobs i København. Det betød, at de begyndte at kigge lidt ud over Sjællands grænser, med et jobskifte i mente.

Brikkerne faldt på plads for familien, da de efter et besøg i Legoland besluttede sig for at kigge lidt nærmere på Billund by og naturen omkring den. De kunne lide hvad de så, og kunne se gode muligheder for både jobs og for sønnens skolegang og opvækst.

Da de også et par gange om året besøger familie i Polen, og i det hele taget rejser meget, så de det som et stort plus, at der ligger en international lufthavn tæt på.

De besluttede sig hurtigt for at gå på boligjagt i Billund.

Huskøb i Billund
I juni 2020 kom de så til Billund første gang for at sondere markedet. De kom tilbage i september hvor de skulle mødes med bosætningskonsulenten og ejendomsmægleren. “Marianne fra Billund Erhverv har hjulpet os meget. Hun fortalte os om skolemulighederne for vores søn og om jobmulighederne – vi kunne jo ikke beholde vores jobs i København. Hun forklarede os også om, hvordan fremtiden så ud for Billund Kommune, om den byudvikling der er i gang i Billund og om alle de muligheder der er i kommunen. Det har været utrolig dejligt at kunne tage fat i Marianne, når vi havde spørgsmål om stort og småt” siger Tomasz.

Familien Jankowski købte, ved første fremvisning, et rækkehus med overtagelse første december 2020.

Nu gik det stærkt for det unge ægtepar.

Tilbage på Sjælland opsagde de deres stillinger og lejlighed og gjorde klar til at flytte til Billund. De rykkede ind i deres nye hjem ved årsskiftet og allerede 1. februar startede Tomasz i sit nye job hos et vikarbureau. Som uddannet elektriker havde han ikke svært ved at finde arbejde, og allerede efter få måneder som vikar blev han fastansat.

Maria har en uddannelse som tjener og barrista, og kun få måneder efter at hendes mand fik arbejde, landede hun selv et godt job i restaurationsbranchen.

Familien Jankowski har nu boet i Billund i lidt over et år, og de har på intet tidspunkt fortrudt deres modige valg.
Billund er alt det de havde håbet på. Det er en dejlig by, hvor de føler sig rigtig godt tilpas og hvor deres søn får den trygge opvækst, de som forældre ville give ham. De har naturen tæt på, og de nyder at tage rundt i hele kommunen, som de synes er utrolig smuk og alsidig.

“Vi håber, at også andre får øjnene op for, hvor smukt der kan være uden for de store byer. Billund har rigtig meget at byde på, og vi kan kun opfordre andre, der går med flyttetanker, om at springe ud i det”, slutter Maria og Tomasz.